De iPad van Apple is niet in elk euroland even duur. Zelfs als je de btw-verschillen verrekent, lopen de prijzen tot ruim 30 euro uiteen.
Weekblad The Economist begon in 1986 met de ludieke Big Mac Index, die de prijzen van eenzelfde hamburger in verschillende landen vergelijkt. Omdat het om een homogeen product gaat, zou de prijs in principe overal hetzelfde moeten zijn.
Omrekening van Big Mac-prijzen naar één munt – bijvoorbeeld de dollar – geeft daarmee in theorie aan in hoeverre wisselkoersen onder- of overgewaardeerd zijn ten opzichte van de dollar.
Daarnaast geeft de index ook weer hoe het zit met prijsverschillen in de eurozone, waar het valuta-effect geen rol speelt.
Big Mac of iPad
Wat met een hamburger kan, kan ook met andere producten. Z24 maakte eerder een Espresso Index, gebaseerd op prijzen van Starbucks. Maar met de iPad kan het ook. Al is er natuurlijk wel een verschil tussen ‘basisvoedsel’ zoals hamburgers, en een hebbeding dat niet iedereen zich kan veroorloven.
Z24 vergeleek de prijs van een iPad met Retinascherm (16GB, WiFi) in Europese landen. In landen zonder officiële Apple Store is gekeken naar de prijzen die de premium resellers van Apple-producten hanteren. Daarbij is de goedkoopste prijs genomen.
Wat blijkt? De duurste iPad in de eurozone koop je in Griekenland. Daar moet je 529 euro afrekenen aan de kassa. Dat is bijna 55 euro meer dan in het goedkoopste land, Luxemburg.
Nederland blijft met een verkoopprijs van 505 euro iets onder het gemiddelde van de eurozone (507,04 euro).
Luxemburg is het goedkoopst vanwege de lage btw van 15 procent. Haal je de btw uit de prijs, dan zijn de verschillen een stuk kleiner tussen de eurolanden.
Nederland zit wederom net iets onder de gemiddelde prijs in de eurozone. Veruit het meeste geld ben je kwijt in de eilandstaten Cyprus en Malta, vermoedelijk door transportkosten.
Vergelijking met Big Mac Index
Wat opvalt in vergelijking met de Big Mac Index is dat Griekenland niet tot de goedkoopste landen behoort in de eurozone. Een Griekse Big Mac is liefst 28 procent goedkoper dan de gemiddelde Big Mac van de eurozone. De Grieken concurreren dus scherp op prijs.
De iPad Index laat precies het tegenovergestelde zien. Waarschijnlijk omdat een hamburger en een iPad, zoals aangegeven, twee totaal verschillende producten zijn. Een Big Mac kan iedereen kopen, terwijl een tablet van Apple exclusief is. Bij een ander product, hoort een ander prijsmodel.
Rest van Europa
Nederland is in vergelijking met andere Europese landen een middenmoter wat betreft iPad-prijzen. In de onderstaande grafiek is de iPad-prijs in Nederland op 1 gesteld en zijn de rest van de landen daarmee vergeleken.
De iPad is in 17 landen goedkoper dan in ons land en in 15 landen duurder.
Zonder btw schuift Nederland iets op naar boven. Het goedkoopst zijn de iPads in Rusland en Turkije, met name omdat de munten van beide landen sinds deze zomer fors in waarde zijn gedaald ten opzichte van de euro.
In Roemenië en Kroatië kun je beter geen nieuwe iPad kopen. Daar is het apparaat zonder btw respectievelijk 8,8 en 6,6 procent duurder dan in Nederland.
Lees ook:
Apple als merk meer waard dan Coca-Cola
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl